10 Aug 2014

Gula Melaka & Santan Agar Agar ❤ 椰糖 & 椰奶燕菜


~~~   在网站上逛逛,无意中看到一个马来布洛克,( ⊙o⊙ )哇。。。里面好多料啊!
           急不及待的看了好几遍,仔细的选了几个心怡的食谱,下载作为收藏品。。。
           这个食谱就是其中之一。。。做法简单和容易。。。口感是非常的好~(^o^)/~
           大家不妨一试( ⊙ o ⊙ )啊 !~~~

       

~~  做法简单,一次过倒下燕菜汁,就有层次了  ~~





~~    透明的椰糖层,配上绵密的椰奶层。。。


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
                           
                                      AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA

BY: Naz @ovenkecil.blogspot.com ( 谢谢分享食谱 )

Bahan-bahan :
  • 1 paket serbuk agar-agar 10 gm atau 11 gm
  • 1 liter air (4 cawan)
  • 1 ketul gula melaka (lebih kurang 250 gm)
  • Sedikit gula pasir sekiranya perlu
  • 200-250 ml santan pekat (1 cawan) 
  • 1 biji telur ayam - masukkan dalam santan dan kocak sikit dengan garfu
  • Secubit garam
  • 2 helai daun pandan - dibasuh dan disimpulkan

Cara-cara:
  1. Masak 1 liter air bersama gula melaka dan simpulan daun pandan hingga gula larut dan tapis. Pastikan jumlah air gula ni menjadi 1 liter ye sebab kadang-kadang jumlah air menjadi kurang ketika proses yang agak lama ketika melarutkan gula Melaka. Kalau kurang, tambah lagi air supaya menjadi 1 liter kembali.
  2. Masak air gula yang telah ditapis bersama serbuk agar-agar hingga larut.
  3. Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur dan garam. 
  4. Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana. PENTING!! Bila menggelegak, biar seketika lebih kurang 1-2 minit atau boleh kuatkan api dapur dan biar adunan mengelegak kuat sambil dikacau-kacau. Kacau ni untuk mengelakkan adunan membuak dan melimpah dari periuk. Pandai-pandailah adjust api dapur tu ye. Nanti akan kelihatan adunan santan jadi berbintil-bintil. Tutup api.
  5. Basahkan loyang atau apa-apa acuan kegemaran dengan air. Kemudian tuang adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras. Boleh simpan di dalam peti ais untuk mendapatkan agar-agar yang sejuk dan umpphhh bila masuk ke tekak..heheheeee...
温馨启示 :Kalau yang suka lapisan santan tu nipis jer, kurangkan kuantiti santan di dalam resepi ye. Nanti dapatlah lapisan santan (yang bahagian atas tu), nipis sikit berbanding dengan bahagian bawahnya.


O(∩_∩)O谢谢 Naz @ovenkecil.blogspot.com  的食谱

 华语版食谱 : -
 椰糖 & 椰奶燕菜

材料 :-
燕菜粉 - 10g
清水 - 1000ml
椰糖 - 200g
椰浆 (浓) - 250ml
蛋- 1粒
盐 - 一点
香兰叶 - 2片 ( 打结 )

简单做法 :-
1)将椰浆,蛋和盐,放在一个大碗,用叉稍为打发,备用。
2)将清水,燕菜粉,椰糖&香兰叶倒入锅里煮滚,熄火后,过滤。
3)再将过滤后燕菜汁,倒回锅里,加入 (1),拌匀后,开大火,再煮滚透。
4)熄火,倒入模里,待冷,放入冰箱冷藏。

❤ 温馨启示❤ :如果要比较薄的椰奶层,那就减少加入椰奶的份量。


No comments: